Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić
Czy grzyby są ciężkostrawne? Niestety tak i właśnie dlatego po ich nadmiernym spożyciu możemy odczuwać dość nieprzyjemne dolegliwości trawienne np. ból brzucha i wzdęcia. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby na zapobieganie wystąpieniu kłopotów żołądkowych po spożyciu grzybów, które warto znać i zacząć stosować w swojej kuchni.
Czy grzyby są zdrowe?
Grzyby nie mają szczególnych wartości odżywczych, bo w większości składają się z wody. Duża zawartość związków chitynowych, które znajdują się w ścianach komórkowych grzybów, utrudnia ich trawienie, a więc też przyswajanie zawartych w grzybach mikro i makroelementów. Co więcej, nasze rodzime grzyby nie cechują szczególne właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze, jednak istnieją azjatyckie gatunki grzybów, które faktycznie uważane są za wyjątkowo zdrowe.
Wartości odżywcze grzybów
Grzyby w większości składają się z wody i są niskokaloryczne; zawierają też sporo białka, które sprawia, że czasami nazywane są „leśnym mięsem”, jednak warto pamiętać, że obecne w nich białko nie jest białkiem pełnowartościowym i nie ma takich samych wartości odżywczych, jak białko zwierzęce.
W grzybach występują też aminokwasy, witaminy oraz minerały, ale najwięcej znajdziemy ich w świeżych grzybach. W czasie obróbki termicznej ilość witamin w grzybach ulega znacznemu obniżeniu.
Jedni twierdzą, że grzyby są zdrowe, inny, że wręcz przeciwnie, ale zawsze trzeba pamiętać o jednym – jeżeli się na nich nie znamy, nigdy nie powinniśmy ich zbierać, bo grozi to poważnymi zatruciami, uszkodzeniem wątroby oraz śmiercią!
Potrawy z grzybów – z czym łączyć grzyby?
Aby grzyby nam nie zaszkodziły, powinny zostać poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować, udusić lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku smażenia grzybów, nigdy nie kłaść ich na chłody tłuszcz, bo „wypiją” jego duże ilości i znacząco zwiększą swoją kaloryczność.
Jeżeli chcemy, by grzyby były łatwiej strawne i nie powodowały problemów trawiennych, trzeba pamiętać o:
-
unikaniu łączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami spożywczymi np. smażonym mięsem, kapustą, grochem i fasolą,
-
unikaniem przygotowywania z grzybów zawiesistych sposób, które zagęszczane są mąką, śmietaną lub zasmażką,
-
smażeniu grzybów na niewielkiej ilości tłuszczu,
-
dodawaniu do potraw z grzybami ułatwiających trawienie ziół np. tymianku, majeranku oraz rozmarynu,
-
unikaniu codziennego jedzenia grzybów marynowanych.
Uważa się, że grzyby leśne są bardziej ciężkostrawne od grzybów hodowlanych. W rzeczywistości może tak być, jednak różnica jest przede wszystkim widoczna w procentowej zawartości szkodliwych związków np. metali ciężkich, które mogą występować w znacznych ilościach w grzybach zbieranych przy ruchliwych drogach, autostradach oraz na terenach skażonych nie tylko spalinami, ale także różnymi innymi zanieczyszczeniami, które grzyby pochłaniają z gleby i wody.
Aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem po spożyciu grzybów trzeba spożywać je z umiarem, który jest też wskazany w przypadku spożywania jakichkolwiek innych pokarmów. Grzybów nie należy podawać niemowlętom oraz dzieciom przynajmniej do 3. roku życia; nie powinny ich jeść także osoby z wrażliwym żołądkiem oraz nawracającymi problemami gastrycznymi.
W przypadku samodzielnego zbierania grzybów oraz kupowania ich od przydrożnych sprzedawców należy dokładnie sprawdzić, czy nadają się one do spożycia – niektóre gatunki grzybów trujących mogą do złudzenia przypominać grzyby jadalne np. kanie. Pamiętajmy o tym, bo co roku zdarzają się tragiczne wypadki i przynajmniej kilku „grzybiarzy” staje się ofiarą swojej niewiedzy oraz przekonania, że doskonale znają się na grzybach i wiedzą, które z nich można bezpiecznie jeść.